Čaj od slatkog pelina – učinkovitost u borbi protiv COVID-19

Čaj od slatkog pelina

Čaj od Slatkog Pelina – Učinkovitost, priprema i konzumacija

Artemisia annua je jednogodišnja  biljka koja se jednostavno uzgaja i raste vrlo brzo, i do tri metra u visinu za jednu godinu. Cvjeta od kolovoza do rujna, a sjeme dozrijeva od rujna do listopada. Vrsta je hermafrodit (ima i muške i ženske organe), a oprašuju je kukci. Biljka je izuzetno snažna i u osnovi nema bolesti i ne napadaju je štetnici, stoga nije ni čudo što je čaj od slatkog pelina opravdava svoju učinkovitost kod mnogih infekcija i bolesti!

Zašto preporučamo imati u kući čaj od slatkog pelina i kolika je njegova učinkovitost?

Čaj od slatkog pelina ili latinski  Artemisia annua, koristi se za liječenje niza bolesti već više od 2000 godina.

Čitava biljka slatkog pelina se koristi kod virusa, krvarenja, proljeva, malarije, lupusa eritematodesa. Listovi se koriste kod malarije, astme, infekcije oka, kolere, groznice Denga, bronhitisa i upale grla, atletskog stopala i ekcema, raznih ostalih tropskih parazitskih bolesti, bolesti kože, hepatitisa B. Stabljika se koristi pri tretiranju protiv anemija, a korijenje pri ljetnom proljevu i povraćanju te jake groznice.

Zbog svih ljekovitih svojstava čaj od slatkog pelina je vrlo djelotvoran protiv gripe, prehlada i raznih upalnih procesa u organizmu i za jačanje imuniteta. Vrlo dobar je u preventivi protiv raka svih organa.

Artemisinin koji nastaje u biljci i prvi je put izoliran 1971. godine, dugo se uspješno koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao sredstvo protiv malarije, te za jačanje imuniteta. Kineska farmakologinja Tu Youyou je 2015. godine dobila Nobelovu nagradu za medicinu za doprinos u istraživanju artemisinina, preparate kojega je od 1960.-ih godina primilo oko 200 milijuna pacijenata koji su bolovali od malarije.

 

Čaj od slatkog pelina i COVID

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilišta Washington i Politehničkog instituta Worcester u nedavno provedenom istraživanju, dokazali su da ekstrakti listova A. annua pokazuju antivirusno djelovanje protiv SARS-CoV-2. Testirali su učinke ekstrakata iz sedam uzgojnih polja A. annua s četiri različita kontinenta na SARS-CoV-2 razmnoženom u stanicama Vero E6. Također su procijenili korelacije antivirusne učinkovitosti s artemisininom, ukupnim sadržajem flavonoida i suhom masom lišća.

Svi ekstrakti pokazali su aktivnost protiv SARS-CoV-2. Vrijednosti IC50 (koncentracija lijeka koja inhibira 50% cilja) izračunate na temelju artemisinina, ukupnog sadržaja flavonoida ili suhe mase lišća kretale su se u rasponu od 0,1 do 8,7 µM, 0,01 do 0,14 µg i 23,4-57,4 µg.

To sugerira da je aktivna supstanca sveprisutna kod različitih sorti A. annua i da je kemijski stabilna tijekom dugotrajnog suhog skladištenja na sobnoj temperaturi, kažu znanstvenici.

Znanstvenici su također otkrili da su ekstrakti imali minimalno antivirusno djelovanje na pseudoviruse koji sadrže protein spiralnog SARS-CoV-2 – glavnu strukturu koju virus koristi za vezanje i ulazak u stanice domaćina. Studija sugerira da konzumacija razumnih količina slatkog pelina u čaju može poslužiti kao  tretman za infekciju protiv SARS-CoV-2.

Slatki pelin je biljka iz porodice artemisia koju ne treba miješati sa njegovim biljnim rođakom – gorkim pelinom (artemisia absinthum)  koji se tradicionalno i već dugo koristi kod probavnih smetnji ili se stavlja u alkoholna pića.

Priprema ovoga čaja je izuzetno jednostavna.

Dvije čajne žličice suhog lista prelijte s 2,5 dcl prokuhane vruće vode. Poklopljeno ostavite stajati 15 minuta. Piti tri puta dnevno, najbolje 2 sata pije jela.

Uvijek preporučamo pomoć potražiti u prirodi!