Bamija je bogata magnezijem, folatom, vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, K1 i A. Može pomoći u održavanju zdrave trudnoće, zdravlja srca i šećera u krvi. Određeni izvori i istraživanja navode da može imati antikancerogena svojstva.
Bamija koja se naziva i “ženski prst” je cvjetnica poznata po svojim jestivim sjemenkama. Dolazi u dvije boje – crvenoj i zelenoj, obje varijante imaju isti okus, a crvena kuhanjem pozeleni.
Uzgaja se u toplim i tropskim klimama, poput Afrike i Južne Azije. Često se koristi u južnoameričkoj kuhinji unatoč tome što može imati sluzavu teksturu, što nekim ljudima nije privlačno.
Biološki klasificirana kao voće, ali se općenito koristi kao povrće u kuhanju. Iako nije jedna od najčešćih namirnica, bamija je prepuna hranjivih tvari.
Sedam nutritivnih i zdravstvenih prednosti bamije:
- Bogata je hranjivim tvarima
Bamija se može pohvaliti impresivnim bogatstvom hranjivih tvari, pa tako jedna šalica (100 grama) sirove bamije sadrži:
- Kalorije: 33
- Ugljikohidrati: 7 grama
- Proteini: 2 grama
- Masti: 0 grama
- Vlakna: 3 grama
- Magnezij: 14% dnevne vrijednosti (DV)
- Folat: 15% DV
- Vitamin A: 14% DV
- Vitamin C: 26% DV
- Vitamin K: 26% DV
- Vitamin B6: 14% DV
Bamija je izvrstan izvor vitamina C i K1. Vitamin C je nutrijent topiv u vodi koji pridonosi cjelokupnoj imunološkoj funkciji, dok je vitamin K1 vitamin topiv u mastima koji je poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi (2, 3 pouzdani izvor).
Osim toga, bamija ima malo kalorija i ugljikohidrata te sadrži nešto proteina i vlakana. Mnogo voća i povrća nema proteina, što čini bamiju donekle jedinstvenom.
Unos dovoljne količine proteina povezan je s dobrobitima za regulaciju tjelesne težine, kontrolu šećera u krvi, strukturu kostiju i mišićnu masu (4 pouzdani izvor, 5 pouzdani izvor).
- Sadrži korisne antioksidanse
Bamija sadrži mnogo antioksidansa koji su korisni zdravlju. Antioksidansi su spojevi u hrani koji štite od oštećenja od štetnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali.
Glavni antioksidansi u bamiji su polifenoli, uključujući flavonoide i izokvercetin, kao i vitamine A i C.
Istraživanja pokazuju da prehrana bogata polifenolima može poboljšati zdravlje srca smanjujući rizik od krvnih ugrušaka i oksidativnog oštećenja
Polifenoli također mogu koristiti zdravlju mozga zbog svoje jedinstvene sposobnosti da dopru do mozga i zaštite od upala, simptoma starenja, ten a taj način poboljšaju koncentraciju, učenje i pamćenje.
- Može smanjiti rizik od bolesti srca
Visoke razine kolesterola povezane su s većim rizikom od srčanih bolesti. Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za kolesterol tijekom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u tijelu.
Jedna studija koja je trajala 8 tjedana nasumično je podijelila miševe u 3 skupine i hranila ih hranom bogatom masnoćom koja je sadržavala 1% ili 2% praha bamije ili hranom bogatom mastima bez praha bamije.
Miševi na dijeti s bamijom eliminirali su više kolesterola u stolici i imali su nižu ukupnu razinu kolesterola u krvi od kontrolne skupine.
Još jedna moguća dobrobit bamije za srce je njen sadržaj polifenola. Jedna četverogodišnja studija na 1100 ljudi pokazala je da su oni koji su jeli prehranu bogatu polifenolima imali niže upalne markere povezane sa srčanim bolestima.
- Može imati antikancerogena svojstva
Bamija sadrži vrstu proteina koji se zove lektin, a koji može inhibirati rast ljudskih stanica raka.
Jedna studija u epruveti na stanicama raka dojke pokazala je da lektin u bamiji može spriječiti rast stanica raka do 63%.
Druga studija u epruveti na metastatskim stanicama melanoma miša otkrila je da ekstrakt bamije uzrokuje smrt stanica raka.
Imajte na umu da su ova istraživanja provedena u epruvetama s koncentriranim i ekstrahiranim komponentama bamije. Potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se mogu izvući bilo kakvi zaključci.
- Može sniziti šećer u krvi
Održavanje zdrave razine šećera u krvi vrlo je važno za cjelokupno zdravlje. Dugotrajno visoki šećer u krvi može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2
Istraživači su sugerirali da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, što dovodi do stabilnije razine šećera u krvi.
Ipak, bamija može interferirati s metforminom, uobičajenim lijekom za dijabetes. Stoga se ne preporučuje jedenje bamije onima koji uzimaju ovaj lijek.
- Korisna za trudnice
Folat (vitamin B9) važan je nutrijent za trudnice. Preporuča se da sve žene u reproduktivnoj dobi konzumiraju 400 mcg folata svaki dan.
Bamija je dobar izvor folata, s 1 šalicom (100 grama) koja osigurava 15% dnevnih potreba žene za ovom hranjivom tvari.
- Može pomoći kod probavnih problema poput gastritisa, žgaravice, težine u želucu, nadutosti, mučnine…
Bamija sadrži pektin, galaktan i dr. koji djeluje na pospješivanje probave, liječenje gastritisa i čira na želucu te zaštitu želuca. Štoviše, mucin koji izlučuje također štiti stjenku želuca i može pospješiti izlučivanje želučanog soka, povećati apetit i poboljšati probavne smetnje. Stoga je bamija jedno od najzdravijih povrća za ljudska bića i vrlo je korisna za gastrointestinalno zdravlje.
Bamija se jednostavno dodaje vašoj prehrani u obliku čaja
Bamija se na našem tržištu može pronaći u sušenom obliku za pripremu čaja. Potražite sirovinu koja se sastoji isključivo od rezanih plodova bamije, nikako mljevenih sastojaka u kojima ima i lišća i stabljike, a koji ne sadrže vrijedne nutrijente.