Moringa oleifera je veliko drvo porijeklom iz sjeverne Indije. Ima različita imena, kao što su stablo batka, stablo hrena ili drvo ben ulja.
Moringa oleifera je biljka koja može pripomoći u poboljšanju zdravlja, uključujući smanjenje rizika od određenih zdravstvenih tegoba poput visokog krvnog tlaka. U tradicionalnoj medicini se koristi već tisućama godina, vrlo je bogata antioksidansima i bioaktivnim biljnim spojevima.
Do sada su znanstvenici istražili samo dio od njenih mnogih zdravstvenih učinaka, od kojih šest, koje su potkrepljene znanstvenim istraživanjima, navodimo u ovom tekstu.
-
Moringa je izuzetno hranjiva
Gotovo svi dijelovi stabla se jedu ili koriste kao sastojci tradicionalnih biljnih lijekova. To se posebno odnosi na lišće i mahune koji se obično jedu u dijelovima Indije i Afrike (izvor informacije). Listovi moringe izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala. Jedna šalica svježih, nasjeckanih listova (cca 20 grama) sadrži:
- Proteini: 2 grama
- Vitamin B6: 19% RDA
- Vitamin C: 12% RDA
- Željezo: 11% RDA
- Riboflavin (B2): 11% RDA
- Vitamin A (iz beta-karotena): 9% RDA
- Magnezij: 8% RDA
U zapadnim zemljama osušeni listovi se prodaju kao dodaci prehrani, bilo u obliku praha ili kapsula.
U usporedbi s lišćem, mahune općenito imaju manje vitamina i minerala. No, iznimno su bogate vitaminom C. Jedna šalica svježih, narezanih mahuna (100 grama) sadrži 157% vaših dnevnih potreba vitamina C.
-
Moringa je bogata antioksidansima
Antioksidansi su spojevi koji djeluju protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Visoke razine slobodnih radikala mogu uzrokovati oksidativni stres, koji je povezan s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Nekoliko antioksidativnih biljnih spojeva pronađeno je u lišću Moringe.
Uz vitamin C i beta-karoten, to uključuje:
- Kvercetin: ovaj snažan antioksidans može pomoći u snižavanju krvnog tlaka (izvor informacije).
- Klorogenska kiselina: također pronađena u velikim količinama u kavi, klorogenska kiselina može pomoći pri umjerenoj razini šećera u krvi nakon jela (izvor informacije).
Studija provedena na ženama utvrdila je da uzimanje 1,5 žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca značajno povećava razinu antioksidansa u krvi. Ekstrakt lista moringe također se može koristiti kao konzervans za hranu. Povećava rok trajanja mesa smanjujući oksidaciju (izvor informacije).
-
Moringa može sniziti razinu šećera u krvi
Visoki šećer u krvi – glavna karakteristika dijabetesa – može biti ozbiljan zdravstveni problem. S vremenom, visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca. Iz tog razloga važno je održavati šećer u krvi unutar zdravih granica.
Nekoliko je studija pokazalo da Moringa oleifera može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi (izvor informacije).
Studija provedena na 30 žena pokazala je da je uzimanje 1,5 čajne žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca smanjilo razinu šećera u krvi natašte u prosjeku za 13,5%. Druga manja studija na šest osoba s dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama lišća moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21% (izvor informacije).
Znanstvenici vjeruju da su ti učinci uzrokovani biljnim spojevima izotiocijanatima.
-
Moringa može smanjiti upalu
Upala je prirodni odgovor tijela na infekciju ili ozljedu i djeluje kao zaštitni mehanizam, ali ako traje tijekom dužeg vremena može postati veliki zdravstveni problem. Nažalost, dugotrajna upala povezana je s mnogim kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i rak (izvor informacije).
Većina cjelovitog voća, povrća, bilja i začina ima protuupalna svojstva. Međutim, stupanj do kojeg mogu pomoći ovisi o vrstama i količinama protuupalnih spojeva koje sadrže.
Znanstvenici vjeruju da su izotiocijanati glavni protuupalni spojevi u listovima, mahunama i sjemenkama moringe (izvor informacija).
-
Moringa može smanjiti kolesterol
Visoki kolesterol povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Srećom, mnoge biljne namirnice mogu učinkovito sniziti kolesterol. Tu spadaju sjemenke lana, zob i bademi.
Studije na životinjama i ljudima pokazale su da Moringa oleifera može imati slične učinke na snižavanje kolesterola (izvor informacija).
-
Moringa može zaštititi od trovanja arsenom
Kontaminacija hrane i vode arsenom problem je u mnogim dijelovima svijeta. Određene vrste riže mogu sadržavati posebno visoke razine arsena. Dugotrajna izloženost visokim razinama arsena može s vremenom dovesti do zdravstvenih problema.
Medicinske studije su povezale dugotrajnu izloženost arsenu s povećanim rizikom od raka i bolesti srca.
Zanimljivo je da je nekoliko studija na miševima i štakorima pokazalo da lišće i sjemenke Moringe mogu štititi od nekih učinaka toksičnosti arsena.
Članak je preuzet s portala www.healthline.com