Moringa oleifera – 6 znanstveno utemeljenih zdravstvenih učinaka

Moringa

Moringa oleifera je veliko drvo porijeklom iz sjeverne Indije. Ima različita imena, kao što su stablo batka, stablo hrena ili drvo ben ulja.

Moringa oleifera je biljka koja može pripomoći u poboljšanju zdravlja, uključujući smanjenje rizika od određenih zdravstvenih tegoba poput visokog krvnog tlaka. U tradicionalnoj medicini se koristi već tisućama godina, vrlo je bogata antioksidansima i bioaktivnim biljnim spojevima.

Do sada su znanstvenici istražili samo dio od njenih mnogih zdravstvenih učinaka, od kojih šest, koje su potkrepljene znanstvenim istraživanjima, navodimo u ovom tekstu.

  1. Moringa je izuzetno hranjiva

Gotovo svi dijelovi stabla se jedu ili koriste kao sastojci tradicionalnih biljnih lijekova. To se posebno odnosi na lišće i mahune koji se obično jedu u dijelovima Indije i Afrike (izvor informacije). Listovi moringe izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala. Jedna šalica svježih, nasjeckanih listova (cca 20 grama) sadrži:

  • Proteini: 2 grama
  • Vitamin B6: 19% RDA
  • Vitamin C: 12% RDA
  • Željezo: 11% RDA
  • Riboflavin (B2): 11% RDA
  • Vitamin A (iz beta-karotena): 9% RDA
  • Magnezij: 8% RDA

U zapadnim zemljama osušeni listovi se prodaju kao dodaci prehrani, bilo u obliku praha ili kapsula.

U usporedbi s lišćem, mahune općenito imaju manje vitamina i minerala. No, iznimno su bogate vitaminom C. Jedna šalica svježih, narezanih mahuna (100 grama) sadrži 157% vaših dnevnih potreba vitamina C.

  1. Moringa je bogata antioksidansima

Antioksidansi su spojevi koji djeluju protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Visoke razine slobodnih radikala mogu uzrokovati oksidativni stres, koji je povezan s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Nekoliko antioksidativnih biljnih spojeva pronađeno je u lišću Moringe.

Uz vitamin C i beta-karoten, to uključuje:

  • Kvercetin: ovaj snažan antioksidans može pomoći u snižavanju krvnog tlaka (izvor informacije).
  • Klorogenska kiselina: također pronađena u velikim količinama u kavi, klorogenska kiselina može pomoći pri umjerenoj razini šećera u krvi nakon jela (izvor informacije).

Studija provedena na ženama utvrdila je da uzimanje 1,5 žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca značajno povećava razinu antioksidansa u krvi. Ekstrakt lista moringe također se može koristiti kao konzervans za hranu. Povećava rok trajanja mesa smanjujući oksidaciju (izvor informacije).

  1. Moringa može sniziti razinu šećera u krvi

Visoki šećer u krvi – glavna karakteristika dijabetesa  – može biti ozbiljan zdravstveni problem. S vremenom, visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca. Iz tog razloga važno je održavati šećer u krvi unutar zdravih granica.

Nekoliko je studija pokazalo da Moringa oleifera može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi (izvor informacije).

Studija provedena na 30 žena pokazala je da je uzimanje 1,5 čajne žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca smanjilo razinu šećera u krvi natašte u prosjeku za 13,5%. Druga manja studija na šest osoba s dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama lišća moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21% (izvor informacije).

Znanstvenici vjeruju da su ti učinci uzrokovani biljnim spojevima izotiocijanatima.

  1. Moringa može smanjiti upalu

Upala je prirodni odgovor tijela na infekciju ili ozljedu i djeluje kao zaštitni mehanizam, ali ako traje tijekom dužeg vremena može postati veliki zdravstveni problem. Nažalost, dugotrajna upala povezana je s mnogim kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i rak (izvor informacije).

Većina cjelovitog voća, povrća, bilja i začina ima protuupalna svojstva. Međutim, stupanj do kojeg mogu pomoći ovisi o vrstama i količinama protuupalnih spojeva koje sadrže.

Znanstvenici vjeruju da su izotiocijanati glavni protuupalni spojevi u listovima, mahunama i sjemenkama moringe (izvor informacija).

  1. Moringa može smanjiti kolesterol

Visoki kolesterol povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Srećom, mnoge biljne namirnice mogu učinkovito sniziti kolesterol. Tu spadaju sjemenke lana, zob i bademi.

Studije na životinjama i ljudima pokazale su da Moringa oleifera može imati slične učinke na snižavanje kolesterola (izvor informacija).

  1. Moringa može zaštititi od trovanja arsenom

Kontaminacija hrane i vode arsenom problem je u mnogim dijelovima svijeta. Određene vrste riže mogu sadržavati posebno visoke razine arsena. Dugotrajna izloženost visokim razinama arsena može s vremenom dovesti do zdravstvenih problema.

Medicinske studije su povezale dugotrajnu izloženost arsenu s povećanim rizikom od raka i bolesti srca.

Zanimljivo je da je nekoliko studija na miševima i štakorima pokazalo da lišće i sjemenke Moringe mogu štititi od nekih učinaka toksičnosti arsena.

 

Članak je preuzet s portala www.healthline.com