Tinktura – biljna formula za vitku figuru – zanimljivosti i dodatne informacije

biljna formula za vitku figuru

Tinktura – biljna formula za vitku figuru pažljivo je kreirana formula koja u svom sastavu sadrži tekuće ekstrakte slijedećih biljaka: sjemenki lana (Linum usitatissimum), stabljike marulje (Marrubium vulgare), češera hmelja (Humulus lupulus),  lista velike koprive (Urtica dioica), sjemenki komorača (Foeniculum vulgare), lista paprene metvice (Mentha x piperita).

U nastavku dajemo pregled osnovnih i zanimljivih informacija o svakoj od ovih biljaka.

Sjemenke lana

Sjemenke lana, lat. Linum usitatissimum, bogati su izvor različitih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i druge korisne spojeve. Evo nekoliko ključnih nutrijenata koje možete pronaći u lanenom sjemenu:

 1. Omega-3 masne kiseline: Laneno sjeme je posebno bogato alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), jednom od omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju srca, mozga i smanjenju upala.
 2. Biljna vlakna: Laneno sjeme sadrži značajne količine vlakana, uključujući rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Vlakna su korisna za probavni sistem, reguliranje razine šećera u krvi i održavanje zdrave težine.
 3. Vitamini: Laneno sjeme sadrži razne vitamine, uključujući vitamin E, vitamin K i vitamine B kompleksa kao što su tiamin (B1), riboflavin (B2) i niacin (B3).
 4. Minerali: U lanenom sjemenu možete pronaći minerale kao što su magnezij, fosfor, bakar, mangan i selen. Ovi minerali igraju različite uloge u održavanju zdravlja kostiju, enzimatskim procesima i imunološkom sustavu.

Važno je napomenuti da laneno sjeme treba konzumirati mljeveno ili u obliku lanenog ulja kako bi se maksimalno iskoristile njegove hranjive vrijednosti, jer cjelovito sjeme može proći kroz probavni sistem bez potpunog apsorbiranja.

Bijela metvica

Marrubium vulgare, poznat i kao bijela metvica ili bijela vlasulja, je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini i može sadržavati različite vitamine i minerale, iako specifični sadržaj nutrijenata može varirati ovisno o uvjetima uzgoja i dijelu biljke koji se koristi. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se često nalaze u Marrubium vulgare:

 1. Vitamini:
  • Vitamin C: Marrubium vulgare može sadržavati vitamin C, koji je važan za imunološki sustav, zdravlje kože i druge tjelesne funkcije.
 2. Minerali:
  • Kalcij: Kalcij je ključan za zdravlje kostiju i mišića, a može se nalaziti u Marrubium vulgare.
  • Magnezij: Magnezij je važan mineral za funkciju mišića, živčanog sustava i srca te se može nalaziti u biljci.
  • Kalij: Kalij pomaže održavati ravnotežu elektrolita u tijelu i važan je za normalan srčani ritam.
  • Željezo: Željezo je bitno za proizvodnju crvenih krvnih stanica i prijenos kisika u tijelu.
  • Cink: Cink je mineral koji podržava imunološki sustav i sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima.

Važno je napomenuti da Marrubium vulgare tradicionalno koristi u pripremi čajeva i tinktura za različite svrhe, uključujući olakšavanje simptoma respiratornih problema i probavnih smetnji.

Hmelj

Humulus lupulus, poznat i kao hmelj, je biljka koja se često koristi u proizvodnji piva, ali također ima i neka potencijalna ljekovita svojstva. Hmelj sadrži različite vitamine i minerale, iako njihova prisutnost i koncentracija mogu varirati ovisno o sorti hmelja i drugim faktorima uzgoja. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se često nalaze u Humulus lupulus:

 1. Vitamini:
  • Vitamin B6 (piridoksin): Hmelj može sadržavati vitamin B6, koji je važan za funkciju živčanog sustava, proizvodnju crvenih krvnih stanica i metabolizam aminokiselina.
 2. Minerali:
  • Magnezij: Magnezij je važan mineral za mišićnu funkciju, živčani sustav i održavanje zdravih kostiju.
  • Kalij: Kalij je elektrolit koji podržava normalnu funkciju srca i ravnotežu elektrolita u tijelu.
  • Kalcij: Kalcij je ključan za zdravlje kostiju i zuba te sudjeluje u mnogim biološkim procesima.

Hmelj se također često koristi kao biljna komponenta u pripremi čajeva, tinktura i dodataka prehrani, zbog svojih potencijalnih blagodati za opuštanje, poboljšanje sna i smanjenje anksioznosti.

Kopriva

Urtica dioica, poznata i kao kopriva, je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini i ima bogat profil nutrijenata, uključujući vitamine i minerale. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se mogu naći u Urtica dioica:

 1. Vitamini:
  • Vitamin A (beta-karoten): Kopriva sadrži beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A u tijelu. Vitamin A je važan za oči, imunološki sustav i zdravlje kože.
 2. Minerali:
  • Željezo: Kopriva može sadržavati znatne količine željeza, minerala koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i transport kisika u tijelu.
  • Kalcij: Kalcij je važan za zdravlje kostiju i mišića, a može se nalaziti u koprivi.
  • Magnezij: Magnezij podržava funkciju mišića, živčanog sustava i srca, a također se može nalaziti u koprivi.
  • Kalij: Kalij je elektrolit koji pomaže održavati ravnotežu elektrolita u tijelu.

Kopriva se često koristi kao biljna čaj, tinktura ili dodatak prehrani zbog svojih potencijalnih blagodati za zdravlje, uključujući poboljšanje cirkulacije, podršku zdravlju kože i potencijalno snižavanje krvnog tlaka. Također se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje simptoma alergija.

Komorač

Foeniculum vulgare, poznat i kao komorač ili koromač, je jestiva biljka koja se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ova biljka sadrži različite vitamine i minerale, iako njihova prisutnost i koncentracija mogu varirati ovisno o dijelu biljke koji se koristi i uvjetima uzgoja. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se često nalaze u Foeniculum vulgare:

 1. Vitamini:
  • Vitamin C: Komorač može sadržavati vitamin C, koji je važan za imunološki sustav, zdravlje kože i druge tjelesne funkcije.
  • Vitamin A (beta-karoten): Beta-karoten, prisutan u komoraču, pretvara se u vitamin A u tijelu i podržava zdravlje očiju i imunološkog sustava.
  • Vitamin K: Vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju zdravih kostiju.
 2. Minerali:
  • Kalij: Komorač sadrži kalij, važan elektrolit koji podržava normalnu funkciju srca i ravnotežu elektrolita u tijelu.
  • Folna kiselina (vitamin B9): Folna kiselina je bitna za normalan razvoj fetusa tijekom trudnoće i igra ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica.

Komorač se često koristi u kulinarstvu kao aromatični začin i kao sastojak u raznim jelima, salatama i čajevima. Također se koristi u tradicionalnoj medicini za različite svrhe, uključujući olakšavanje probavnih smetnji i kao prirodni diuretik.

Paprena metvica ili nana

Mentha x piperita, poznata i kao nana, je aromatična biljka koja se često koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ova biljka sadrži različite vitamine i minerale, iako koncentracija nutrijenata može varirati ovisno o dijelu biljke koji se koristi i uvjetima uzgoja. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se često nalaze u Mentha x piperita:

 1. Vitamini:
  • Vitamin A (beta-karoten): Nana može sadržavati beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A u tijelu i podržava zdravlje kože, vida i imunološkog sustava.
  • Vitamin C: Vitamin C je prisutan u menti i važan je za imunološki sustav i antioksidacijsku zaštitu.
 2. Minerali:
  • Magnezij: Menta x piperita može sadržavati magnezij, mineral koji podržava funkciju mišića, živčanog sustava i srca.
  • Kalij: Kalij je elektrolit koji pomaže održavati ravnotežu elektrolita u tijelu i podržava normalnu funkciju srca.
  • Kalcij: Kalcij je ključan za zdravlje kostiju i mišića te sudjeluje u mnogim biološkim procesima.

Nana se često koristi u pripremi čajeva, kao dodatak jelima, začinjavanje koktela i u aromaterapiji zbog svog svježeg i intenzivnog mirisa i okusa. Također se koristi u tradicionalnoj medicini za olakšavanje probavnih smetnji i ublažavanje simptoma prehlade.

Važno je napomenuti da su biljni ekstrakti u svim GREEN THERAPY tinkturama otopljeni u glicerinu tako da je i ova biljna fornmula za vitku figuru pogodna za konzumaciju i kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

 

Ocjena naturavita.hr na Trustprofile recenzija je 9.8/10 temeljena na 55 recenzije.