Zašto je čaj bolji izbor od kave, ako svatko od nas zna barem jednu osobu koja žudi za kavom, ne brine o tome jesu li cijela zrna iz Etiopije ili instant iz samoposlužnog aparata, a svako doba dana joj je pravo vrijeme za kavu! Nažalost, omiljena kava sa sobom nosi i ne toliko omiljene nus pojave, a ako i vi spadate u skupinu njenih obožavatelja, donosimo 10 razloga zbog kojih bi trebali razmisliti da kavu ipak zamijenite čajem!
10 razloga zašto je čaj bolji izbor od kave
- Lakše je skuhati kvalitetnu šalicu čaja nego dobru šalicu kave. Za pripremu pristojne šalice kave potreban vam je aparat za kavu, fensi pour ili francuska preša – sve to morate očistiti. Ali čaj? Bez napora i nereda možete dobiti kvalitetan napitak i ukusan napitak!
- Raznolikost čajeva uvelike nadmašuje kavu. Kava ima 41 sortu. Sve se u suštini obrađuju na isti način, s različitim temperaturama i vremenom pečenja koji definiraju razliku između pečenja. S druge strane, postoji najmanje 3000 različitih vrsta čaja i stotine načina pripreme čaja, koji nadilaze jednostavno mijenjanje regulatora temperature!
- Čajevi sadrže spojeve koji će vjerojatno smanjiti rizik od raka prema Američkom nacionalnom institutu za rak. Ovi spojevi imaju antioksidativna svojstva i mogu zaštititi stanice od oštećenja DNK uzrokovanih reaktivnim vrstama kisika. Polifenoli u zelenom čaju također su pokazali sposobnost da inhibiraju proliferaciju tumorskih stanica i induciraju apoptozu u laboratorijskim i životinjskim studijama.
- Antioksidansi u čajevima poboljšavaju kapacitet mišića i izdržljivost u fizičkim naporima!
- Čajevi su bolji od kave u hidratizaciji organizma
- Ne samo da će čaj smanjiti stres, već će poboljšati kognitivnu učinkovitost zahvaljujući korisnim interakcijama između L-teanina i kofeina, koji su oboje prisutni u čaju.
Čaj je nježniji za želudac.Kiselost kave može uzrokovati pretjeranu proizvodnju vlastitih probavnih kiselina i stvoriti probleme poput želučanih tegoba do čira. - Čajevi na bazi crnog čaja mogu pomoći ojačati kosti.
- Zahvaljujući L-teaninu i nižim razinama kofeina, čaj vas neće ostaviti na “cjedilu” i bez energije nakon njegove konzumacije.
- Uzgoj čaja vjerojatno ima manji utjecaj na okoliš od kave. Čaj ima veći prinos kuhane šalice po hektaru i vjerojatno je bolji od kave u energiji koja se koristi za proizvodnju i transport.
Ako ste nakon ovog članka voljni probati, barem na nekoliko dana, zamijeniti kavu čajem, preporučavamo Natura Vita čaj od jasmina, zbog opojnog mirisa i malog udjela kofeina. No, svakako pogledajte i ostale čajeve iz Natura Vita ponude te sami odaberite svoje favorite!